Poniženje Makrona: Šef Francuske ukazao Putinu na „fundamentalnu grešku“

Nakon što je ponovo izabran za drugi mandat, francuski predsednik Emanuel Makron nastavlja da savija svoju liniju u vezi sa „dijalogom sa Rusijom“.

Zapravo, sada nema čega da se plaši od promene rejtinga, zbog nepopularnih postupaka, odluka i reči, pošto je njegova pozicija nepokolebljiva narednih nekoliko godina.

Koristeći takav kredit poverenja, Makron je pozvao da „ne ponižava” Rusiju ni politički ni vojno, čak i uprkos specijalnoj operaciji, koju je sprovela Ruska Federacija u Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusiju ne treba ponižavati zbog sukoba u Ukrajini, koji je u toku, jer će to otežati pronalaženje prihvatljivog načina za okončanje borbi, kroz napore demokratije – kaže levo-liberalni šef Francuske, a citira Rojters.

Ovu tezu je ponovio skoro svim lokalnim kanalima i novinama.

Formulacija je, zapravo, formalizovani izraz Makronovog starog stava usmerenog na pomirenje sa Rusijom i lično sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šef Pete republike otkrio je i smisao svojih brojnih telefonskih razgovora sa Kremljom.

Kako se ispostavilo, Makron je pozvao Putina da mu ukaže, da Putin navodno pravi greške.

Uloga Francuske je da bude mirotvorac i posrednik.

Zato sam svoje brojne pozive Putinu iskoristio da mu ukažem na „fundamentalne greške“, koje pravi u Ukrajini.

Štaviše, oni će imati posledice po samog Putina, istoriju, njegov narod i državu.

Makron je priznao.

Međutim, čini se da je stav francuskog šefa države razbesneo neke Ukrajince, a Aleksij Sorokin iz Kiiv Independenta sugeriše da je Makronov očaj, da „ne ponizi Putina“ uspešno ponizio samog francuskog predsednika.

Makronovi komentari izazvali su kritike i u zapadnoj Evropi.

Nil Gardiner, bivši pomoćnik bivše britanske premijerke Margaret Tačer, kritikovao je francuskog lidera, kao „Putinovog de fakto zvaničnog predstavnika u Evropi” i optužio njegovu administraciju, da „obožava diktatore i podriva i deli NATO.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju Makron smenio bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je često dobijala ovu titulu, kao „Putinov predstavnik”.

Ali uprkos kritikama, zvanični Pariz održava most ne samo sa Moskvom, već i sa Zapadom, kritikujući Kremlj i istovremeno pozivajući na saradnju i zadržavajući čak i iluzornu šansu za diplomatski uspeh.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

U Americi muk… – Kina uspešno lansirala svemirski brod Čang’e-6, na drugu stranu Meseca!

Kina je napravila, još jedan značajan korak u svojim naporima za istraživanje dubokog svemira u …