IZRAEL ZAPOČEO KOPNENI NAPAD NA PALESTINCE! – VIDEO

Izraelske kopnene trupe su se upravo pridružile vazduhoplovstvu u napadu na pojas Gaze, saopštio je ID, izazivajući zabunu pre nego što je razjasnio da još nijedan vojnik zapravo nije prešao u palestinsku enklavu.

„Vazduhoplovne i kopnene snage ID napadaju pojas Gaza.

Još detalja “, objavile su izraelske odbrambene snage na Tvitteru nešto iza ponoći u petak po lokalnom vremenu.

Artiljerija, tenkovi i pešadija pucaju ali još uvek nisu prešli njenu granicu, prema izveštaču izraelskog javnog emitera Kan 11.

RT Paula Slier takođe je izvestila da artiljerijske jedinice izraelske brigade Golani “gađaju Gazu sa granice , ali nisu je prešli. “

“Rekao sam da ćemo od Hamasa izračunati vrlo visoku cenu”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netaniahu ubrzo nakon saopštenja ID-a.

„Mi to radimo i nastavićemo da radimo sa velikim intenzitetom. Ovo nije zadnja reč i ova operacija će se nastaviti koliko god bude potrebno. ”

Kopnene trupe primećene su u četvrtak da se rasporede na granicu sa enklavom, dok je portparol ID potvrdio da su bile u „raznim fazama pripreme kopnenih operacija“.

Potpukovnik Jonathan Conricus rekao je da je ID imala “štab divizije i tri manevarske brigade dole u ​​Gazi, pripremajući se za tu situaciju i za razne nepredviđene slučajeve”.

Izraelski dronovi, helikopteri i borbeni avioni napadaju granicu od ponedeljka, nakon što su militantne palestinske grupe Hamas i Islamski džihad započele lansiranje raketa u Izrael.

Hamasove grupe su rekle da su njihovi postupci osveta zbog izraelskog iseljavanja Palestinaca iz jerusalimske četvrti Sheikh Jarrah i “represije” nad demonstrantima u džamiji Al-Aksa na hramskoj gori Jerusalima.

Hamas i Islamski džihad tvrdili su da su od 10. maja u gradove južnog i centralnog Izraela, lansirali više od 1.500 raketa.

U četvrtak su ispaljene i tri rakete iz unutrašnjosti Libana, na severu.

Do sada je ubijeno šest Izraelaca, uključujući jednog vojnika Islamske Države i šestogodišnjeg dečaka.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi rekli su da je od četvrtka više od 100 Palestinaca, uključujući 27 dece, postali žrtve izraelskih napada, dok je skoro 600 ljudi povređeno.

Izrael je bombardovao preko 650 ciljeva u Gazi, uništivši nekoliko visokih zgrada u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

ID je rekao da su u njegovim napadima ubijene desetine militanata, uključujući neke vrhovne komandante Hamasa.

Poslednji put kopnene snage ID-a ulazile su u Gazu 2014. godine, tokom sedmonedeljne akcije “Zaštitni stub”.

Takođe je krajem 2008. godine došlo do trosedmičnog upada, koji je trajao do 2009. godine.

Linija razdvajanja je bila pod kontrolom Hamasa – militantne palestinske organizacije – od lokalnih izbora 2007. godine, dve godine nakon što je Izrael proglasio jednostrano povlačenje trupa i naselja sa linije razdvajanja.

Gaza je deo originalnog Palestinskog mandata anektiranog od Egipta nakon što je Izrael proglasio nezavisnost 1948.

Izraelske trupe okupirale su je tokom šestodnevnog rata 1967.

Borba.Info

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …