Kako su SAD zamalo, izgubile svoju najbržu letelicu, zbog ruganja Murmanskoj PVO… Šveđani pokupili lovorike!

SSSR je skoro dobio najbrži američki avion. To se navodi u publikaciji američkog izdanja The National Interest.

Autor Trevor Filsett piše: Malo poznata epizoda iz poslednjih dana hladnog rata konačno je proglašena i puštena u javnost 2018. godine, kada su četiri švedska pilota, dobila američke medalje za svoje postupke u junu 1987. godine.

SR-71 Blackbird je američki napredni strateški izviđački avion, poznat i kao špijunski avion, čiji je zadatak nadgledanje granica Sovjetskog Saveza.

Mnogi od njegovih letova odvijali su se u međunarodnim vodama iznad Baltičkog mora, što je ruti misije dalo nadimak „Baltic Ekpress“.

Publikacija napominje da je SR-71 redovno „trolovao“ sovjetsku PVO, leteo do sovjetske granice i naglo se okretao u međunarodnim vodama.

Efikasnost SR-71 ležala je u kamerama visoke rezolucije, što mu je omogućilo da s velike visine snima ključne ruske baze, duž ruske obale.

Jedna od unosnih meta bila je Severna flota sovjetske mornarice, smeštena tokom cele godine na poluostrvu Kola u blizini Murmanska, koju su piloti SR-71 mogli da fotografišu iz međunarodnih voda, na veliku nesreću Sovjetskog Saveza.

„Međutim, Sovjetski Savez je skoro dobio priliku da se osveti kada je 29. juna 1987. otkazao motor kosine, leteći na ruti Baltic Ekpress iznad švedskog vazdušnog prostora“, kaže publikacija.

Prema standardnoj proceduri, letelica se spustila na 25.000 stopa, gde su je odmah dočekala četiri švedska aviona Saab 37 Viggen, prateći je sa švedske teritorije pre susreta sa američkim snagama.

Značaj švedske akcije važan je kada se uzme u obzir geografski kontekst.

Baltičko more je bilo i ostalo prilično mala teritorija, podeljena između glavnih suparničkih sila: Nemačke, tada podeljene između Zapada i Istoka, Švedske, Finske, Poljske i Sovjetskog Saveza.

„Ako bi avion slučajno uleteo u Sovjetski Savez, to bi dovelo do potpune katastrofe za Sjedinjene Države“, rekao je kolumnista američke publikacije.

Bezbednom pratnjom aviona i ne dozvoljavanjem spoljnim snagama, da se približe oštećenom avionu, Šveđani su na kraju uspeli da spreče bilo kakav sukob dve supersile i možda međunarodni incident.

Snimljen je video snimak ceremonije održane u Stokholmu na kojoj su američke avijacije dodelile medalje četvorici švedskih pilota.

Pored ovog poslednjeg, sva četvorica Šveđana dobila su sliku, koja prikazuje incident.

Borba.Info

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …