Britanija i Nemačka rešile zajedno i udarnički da pokažu Rusiji „snagu i jedinstvo“ NATO-a!

Britanija i Nemačka nameravaju da sprovedu „pokaz sile” za Rusiju, tako što će započeti zajedničko patroliranje estonskim vazdušnim prostorom.

O tome piše The Daili Telegraph.

Kraljevsko vazduhoplovstvo Velike Britanije će prvi put u okviru NATO-a izvršiti zajedničku misiju sa nemačkim ratnim vazduhoplovstvom, počevši da štiti vazdušni prostor iznad Estonije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Britanci i Nemci nameravaju da pokažu Rusiji „snagu NATO-a” zajedničkim letenjem da presreću ruske letelice, ako naruše granice EU.

Kako navodi izdanje, u bliskoj budućnosti oko 300 britanskih vojnika iz 140. ekspedicionog vazdušnog krila biće prebačeno u Estoniju.

Po dolasku, Britanija će biti ta, koja će voditi misiju vazdušnog prostora NATO-a iznad Estonije.

Zajedno sa Britancima, nemački piloti u lovcima Tajfun služiće četiri meseca.

Ima li boljeg načina da se demonstrira snaga i jedinstvo alijanse od uspešnih zajedničkih operacija poput ove – rekao je komandant 140. ekspedicionog krila Skot Mekol.

Prema rečima britanskog ministra odbrane Bena Volasa, ova misija ne samo da će pomoći u zaštiti estonskog vazdušnog prostora od ruskih lovaca, već će i ojačati prisustvo NATO-a, na istočnom krilu alijanse.

Vredi napomenuti da je na teritoriji ove baltičke republike stacioniran britanski kopneni vojni kontingent, čiji će zadatak biti da zajedno sa estonskom vojskom obezbedi odbranu Estonije, do dolaska glavnih snaga NATO-a.

Zajedničke operacije ove vrste pokazuju snagu i jedinstvo NATO-a i našu zajedničku odlučnost da očuvamo mir i bezbednost u celom regionu, Volas je dodao.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …