Rusi prvi put koristili borbene robote!

U strateškim manevrima učestvuje oko 200 hiljada vojnika, više od 80 aviona i helikoptera, preko 290 tenkova, više od 240 topova, višecevnih raketnih bacača i 15 brodova.

Oružane snage Rusije su na strateškim manevrima Zapad-2021 prvi put koristile borbene robote Uran-9 i Nerehta.

Za izviđanje i vatrenu podršku jedinicama.

Roboti Uran-9 su za „odbacivanje neprijatelja udaljenog 3-5 kilometara“ koristili raketne sisteme „Ataka“, bacače plamena, topove od 30 milimetara i mitraljeze.

Na drugom mestu su vatrom štitili jedinice motorizovane pešadije pri promeni položaja.

Za izviđanje i vatrenu podršku jedinicama korišćeni su roboti Nerehta naoružani mitraljezom Kord kalibra 12,7 mm i bacačem granata AG-30M 30 mm.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Nerehta u stanju da `svojima` koriguje preciznost gađanja i da im podvozi municiju i vojnu opremu.

Na pomenutim rusko-beloruskim strateškim manevrima, za pravljenje prolaza kroz minska korišćen je robot za deminiranje Uran-6.

Prema podacima Ministarstva odbrane, dejstva robota obezbedio je taktički laserski sistem “Karijer“, koji omogućava otkrivanje i neutralisanje protivničke opreme za optičko izviđanje i nadzor.

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je 13. septembra na poligon Mulino u Nižnjenovgorodskoj oblasti.

Prisustvovao je – zajedno sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovom – glavnim „bitkama“ u okviru strateških manevara „Zapad-2021“.

U manevrima učestvuju i vojnici iz Jermenije, Kazahstana, Kirgistana, Mongolije i Indije.

Rusija je u manevre uključila i svoje najnovije oklopno borbeno vozilo pešadije BMP B-19 sa modulom „Epoha“.

Tačnije: oklopnu grupu sa BMP B-19 koja je obezbeđivala držanje važnih linija i položaja.

Pritom je koristila i projektila ispaljivane vertikalno koji su potom `sa neba` navođeni na ciljeve na zemlji.Manevri su počeli 10. septembra.

U njima učestvuje i ruska Baltička flota koja je organizovala odbranu morske obale i operaciju amfibijskog iskrcavanja uz učešće marinaca Severne flote i podršku lovaca Su-30SM i bombardera Su-24 BF.

U strateškim manevrima učestvuje oko 200 hiljada vojnika, više od 80 aviona i helikoptera, preko 290 tenkova, više od 240 topova, višecevnih raketnih bacača i 15 brodova.

Manevri Zapad-2021 obuhvatili su pet vojnih poligona u Belorusiji i devet u Rusiji.

Trajaće do 16. septembra.

Fakti

Check Also

Bahati radnik BIA popio šamar zbog parkiranja, pa pobegao u kafanu…

„Naš klijent je dugogodišnji radnik u obezbeđenju, šef je obezbeđenja jednog poznatog beogradskog kluba.” Radnik …