Španija gomila zalihe ruskog gasa!

Španija je povećala kupovinu ruskog prirodnog gasa 2023. godine, a očekuje se da će uvoz dostići istorijski maksimum do kraja godine, objavio je u petak list El Mundo, pozivajući se na podatke operatera gasne mreže u zemlji Enagas.

Prema izveštaju, Španija je ove godine kupila od Rusije ekvivalent od 60.770 gigavata tečnog prirodnog gasa (LNG) što je povećanje od 43 odsto, u poređenju sa istim periodom 2022. godine.

Od januara do oktobra, Rusija je bila treći najveći izvoznik LNG-a u Španiju, snabdevajući 18,1% ukupnog uvoza gasa u zemlji, a nadmašili su je samo Alžir (28,8%) i SAD (20,1%).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Od 2018. godine, kada je ruski gas činio samo 2,4% uvoza gasa Španije, zavisnost zemlje, od ruskih energenata se povećala šest puta.

Ruski LNG, ne podleže sankcijama EU uvedenim Moskvi, od prošle godine, kao odgovor na sukob u Ukrajini, uprkos ponovljenim pozivima nekih zvaničnika EU da zabrani njegov uvoz.

Španija ima šest postrojenja za regasifikaciju i jedna je od glavnih ulaznih luka, za LNG brodove u bloku.

Pored Španije, Francuska i Belgija su bile među zemljama koje su ove godine povećale kupovinu ruskog LNG-a, pokazuju podaci o praćenju brodova.

Prema ranijem izveštaju Fajnenšel tajmsa, EU je preprodala više od petine svog ruskog LNG uvoza, preko pretovara u svojim lukama, u zemlje kao što su Kina, Japan i Bangladeš.

U međuvremenu, sankcije su značile da je uvoz gasa iz Rusije u EU uglavnom zaustavljen, od prošle godine.

Oni su počeli da opadaju, zbog uništenja gasovoda Severni tok, kao i odbijanja jednog broja zemalja članica EU da svoje gorivo plaćaju u rubljama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …