PRITISCI IZ EU: Srbija na šest meseci prekida sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima

Vlada Srbije je na sednici u sredu donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Kako je N1 preneo, ministar odbrane Aleksandar Vulin posle sednice Vlade izjavio je da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

„Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom“, rekao je ministar Vulin, prenosi Ministarstvo odbrane.

On je, kako N1 piše, naglasio da je Srbija, odlukom Skupštine Srbije, vojno neutralna zemlja.

„Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbegli ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike“, naglasio je.

„U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano“, zaključio je Vulin.

Check Also

Berbokova: Nemačka ne može da prihvati, da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom!

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka, ne može da prihvati …