Vučić: Predstaviću Makronu našu platformu za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu predstaviti našu platformu za Kosovo i Metohiju i da je siguran da će o tome sa njim imati iskren i otvoren razgovor.

“U svakom slučaju, predstaviću našu platformu na jedan iskren, otvoren način predsedniku Makronu. Apsolutno sam siguran da ćemo imati iskren i potpuno otvoren razgovor”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Parizu.

Vučić je izrazio nadu da “ćemo uz vođstvo predsednika Makrona moći da uradimo nešto u narednom periodu”.

On je rekao da je pitanje Kosova i Metohije jako važno pitanje za nas i da svi moramo da radimo na tome da dođemo do kompromisnog rešenja za obe strane, što do sada nije bio slučaj.

“Uvek sam bio spreman da saslušam predsednika Makrona i njegove inovativne ideje da pokušamo da se približimo dogovoru”, rekao je Vučić.
On je istakao da je druga, takođe važna tema put Srbije ka EU.

“Srbija je pokazala svoje mogućnosti. Sada se bavimo evropskim putem Srbije, kada je predsednik Makron predložio novu agendu za EU, uključujući i novu agendu za pristup. Mi smo na to pristali, bolje je za nas da se bavimo klasterima, što ćemo morati u pogledu svih tih pitanja koje je pomenuo. Nadam se da ćemo uz njegovu podršku nastaviti naš put”, istkao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da se nada da će, uz podršku Francuske, Srbija moći da se pohvali daljim napretkom.

Makron: Imate prijatelja u Parizu

Makron je istakao da će sa Vučićem razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da je to važan proces koji se vodi pod nadležnošću EU.

„Želim da istaknem svu podršku sa naše strane, kao i predstavniku Miroslavu Lajčaku. Podržavam ovo, uz kancelarku Angelu Merkel“, rekao je Makron.

On je dodao i da se prethodne godine pratilo šta se događa na KiM, kao i ono što se sada dešava.

„Predsednik Vučić je preuzeo nekoliko puta rizik kada je hteo da predloži neka inovativna rešenja. Tu sam da podržim rešenja koja mogu da dopuste da napredujemo u ovom pitanju“ rekao je Makron uz konstataciju da je reč o temi koja je od ključnog značaja za našu zemlju.

Makron je istakao  da bilateralni donosi Srbije i Francuske napreduju, da je Srbija partner njegovoj zemlji i da želi da Francuska bude prisutnija i nastavi da investira u Srbiju, preneo je Tanjug.

Kako je rekao, ubrzan je razvoj projekta izgradnje metroa u Beogradu, za koji francuske kompanije rade studiju izvodljivosti, kako bi se 2028. godine Beograđani vozili metroom.

On je naveo da bi želeo i da Francuska i EU budu prisutnije i pomognu po pitanju vakcina protiv virusa korona.

„Podržavam vaše angažman i učinićemo sve što možemo da budemo uz vas, građane Srbije, i celog regiona“, rekao je Makron.

Makron se na kraju obraćanja zahvalio Vučiću što je danas u Parizu i što nastavlja da unapređuje odnose dve države.

„Znate da ovde imate francuski narod koji voli vaš narod, naša istorija je to pokazala. Mogu da kažem da imate prijatelja u Parizu“, zaključio je Makron.
On je istakao da mu je veoma drago što je još jednom ugostio svog velikog prijatelja Aleksandra Vučića, kao i da čuva u sećanju doček koji je njemu priređen u Beogradu, u julu 2019. godine.

Ispred Jelisejske palate, Makron je prethodno, uz postrojenu Gardu, svečano dočekao predsednika Srbije.

Nakon toga, predsednici Srbije i Francuske su se obratili medijima.

Check Also

Mosk: SAD nemaju strategiju za izlaz iz sukoba!

Američki milijarder Ilijan Mosk zabrinut je što Sjedinjene Države nemaju strategiju za izlaz iz sukoba, …