Bajden “pozeleneo”, od besa! – OPEK plus “seče” proizvodnju nafte!

Grupa zemalja izvoznica nafte “OPEK plus”, koja uključuje Rusiju, odlučila je da saseče proizvodnju nafte i time utiče na rast cena, što je potez koji bi globalnoj ekonomiji mogao naneti još jedan udarac i povećati cene goriva na pumpama širom sveta.

Ministri energetike zemalja proizvodjača nafte dogovorili su se da počev od novembra smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno, što je više od očekivanog.

“OPEK plus” je saopštio da je odluka zasnovana, na “nesigurnosti, koja okružuje predviđanja, na planu globalne ekonomije i tržišta nafte“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman ukazao je, na proklamovanu ulogu naftaškog kartela, kao čuvara stabilnih energetskih tržišta i izjavio novinarima u Beču: “Ostajemo snaga za umeravanje, da donesemo stabilnost”.

Uticaj smanjivanja proizvodnje, na cene nafte – a time i na cene benzina, koji se pravi od sirove nafte – ipak će biti u neku ruku ograničen, jer članice “OPEK plus” ionako, ne mogu da ispune sopstvene kvote.

Odluka, o smanjenju može pomoći Rusiji, članici te alijanse, da prebrodi sve izvesniju evropsku zabranu najvećeg dela uvoza, njene nafte.

Ta, odluka je doneta usred energetske krize, koju je stvorila Rusija smanjenjem isporuka prirodnog gasa Evropi, što njeni lideri nazivaju odmazdom Moskve, zbog podrške Ukrajini – meti ruske invazije – i uvođenja sankcija Rusiji.

“Predsednik SAD Džozef Bajden razočaran je kratkovidom odlukom ‘OPEK plus’ da smanji proizvodne kvote, dok se globalna ekonomija bori sa neprekidnim negativnim posledicama Putinove invazije, na Ukrajinu”, saopšteno je iz Bele kuće.

Kako se dodaje, “ta odluka će imati vrlo negativne posledice, po zemlje sa nižim i srednjim prihodima, koje se već muče sa skupljim cenama energenata”, a Bajdenova administracija radiće sa Kongresom SAD, na dodatnim merama za smanjenje kontrole OPEK, nad cenama energenata.

Snabdevanje naftom moglo bi se dodatno smanjiti u narednim mesecima sa stupanjem najavljene evropske zabrane gotovo celokupnog, uvoza nafte iz Rusije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ludilo u Češkoj posle ovog saznanja: “Naša vlada će napasti Rusiju, a Rusija će odgovoriti i poslati nuklearne rakete!”

Češka policija povela je istragu protiv organizatora antivladinih demonstracija široke koalicije desnih i levih ekstremista …