Italija: Nema šanse da ispunimo finansijske zahteve NATO-a!

„NATO ne sme da postavlja nerealne finansijske ciljeve”, kaže ministar odbrane Gvido Krozeto.

Italija nema šanse da poveća svoju vojnu potrošnju na dva odsto bruto domaćeg proizvoda  2024. godine, uprkos zahtevima NATO-a i verovatno neće moći da ispuni cilj u narednih pet godina, izjavio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto pred poslanicima u Rimu.

Potrošnja Italije za odbranu ove godine iznosiće 1,46 odsto BDP-a zemlje, prema proceni NATO-a.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Taj odnos će navodno pasti na 1,38 odsto sledeće godine i na 1,26 odsto 2025. godine, čak i kada potrošnja za odbranu raste.

Obraćajući se članovima odbora za odbranu i spoljne poslove u oba doma italijanskog parlamenta u utorak, Krozeto je rekao da će povećanje vojne potrošnje na dva odsto BDP-a biti „nemoguće“ 2024. i „teško i za 2028. godine“.

„Zaista smo daleko od dva odsto, veoma daleko. NATO ne sme da postavlja nerealne finansijske ciljeve“, rekao je Krozeto.

Italija neće moći da poveća svoju vojnu potrošnju onoliko koliko je potrebno osim ako budžet za odbranu ne bude isključen iz fiskalnih ograničenja EU, ranije je upozorio Krozeto.

„Ako ne rešimo trenutni okvir nedoslednosti između odgovornosti za jačanje bezbednosti i javnih finansija i ograničenja koje je nametnula EU, biće veoma teško dostići minimalni prag od 2 odsto koji predviđa NATO u razumnom vremenskom roku“, izjavio je italijanski ministar.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …