VUČIĆEV ZAOKRET – Pravi prelaznu vladu – većina ministara ostaje – SPREMA NOVE IZBORE?

Shvatajući da ovakva skupština u kojoj nema predstavnika bar milion i po građana nije skupština, Aleksandar Vučić je prolongirao izbor za predsednika parlamenta, ali i Vladu Srbije.

Naravno, razlog za takvu odluku je i Vučićev sadistički odnos prema saradnicima, odnosno pravilnije je reći potčinjenima.

Niko u SNS-u nema predstave sa kim će praviti Vladu, ali ni ko će od njih biti ministri, državni sekretari, pomoćnici. Sede i ćute, i nadaju se da će ih se gospodar setiti.

Ali ovoga puta je ipak glavni razlog to što je Vučić shvatio svoju situaciju i probleme sa legitimnošću koju će imati ovakva Skupština i Vlada. Shvatajući da će već sledeće godine morati na parlamentarne izbore, odlučio je da formira privremenu Vladu.

Vladu sa ministrima koje će moći da zameni posle godinu i po dana, a da ne mora da objašnjava zašto smenjuje nekoga posle 15-ak meseci ministrovanja.

Zato je odlučio da većina ministara zadrži svoje fotelje, uključujući i premijerku Anu Brnabić. Njihova smena za godinu i nešto neće biti problem jer su na funkcijama već minimum četiri godine.

Takvu priču je prodao i Bratislavu Gašiću objašnjavajući zašto sada ne može da preuzme MUP. Ono što je jasno je da Jadranka Joksimović više neće voditi evrospke integracije. Ona će biti smenjena i pored činjenice da Vučić od nje ima ogroman strah, jer se Jadranka ponaša kao da je ona njemu šef, a ne obratno.

I ministar kulture je „pokojni“. Vladan Vukosavljević je imao priliku više puta da napusti ministarstvo, ali se on i pored konstantnih napada od strane Vučića koji su išli preko Olivere Zekić i Aje Jung, ipak odlučio da sedi i trpi nadajući se da će preteći. Ili bar dobiti neko dobro ambasadarsko mesto.

Zorana Mihajlović ostaje u Vladi, ali će njeno ministarstvo biti sa manjim nadležnostima. Ni otpuštanje jednog svog bliskog saradnika zbog velikog greha – neglasanje na izborima – neće joj puno pomoći.

Realno je očekivati da Zoran Đorđević konačno napusti Vladu koju je blamirao svojom neobrazovanošću i nepismenošću.

Za Stefanovića je sigurno da ostaje, sudbina ministra zdravlja Zorana Lončara još nije definisana.

Sve u svemu, Srbija dobija prelaznu Vladu, ali ne onakvu kakvu je opozicija predlagala. Biće to uglavnom stara, ali privremena Vlada. Vučićev plan je jasan. Za njegovo ispunjenje ima samo jedan mali preduslov. Na tim izborima mora da pobedi.

U suprotnom neće imati problem sa zamenom ministara. Niko od njih neće ostati…

(Direktno.rs)

Check Also

Blumberg: Valutne rezerve centralnih banaka, postale su oružje!

Praksa korišćenja deviznih rezervi kao oružja uvođenjem sankcija, jedan je od glavnih rizika, po sigurnost …