Lajčak i Palmer sa Vjosom Osmani i Kurtijem kuju plan u Prištini, kako doći do Beograda…

Očekuje se da će da će Lajčak i Palmer sutra održati konferenciji za novinare.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, sastali su se danas sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Lajčak i Palmer će se, kako je najavljeno, sastati i sa potpredsednikom vlade u Prištini Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom, objavili su prištinski mediji.

Palmer je ranije danas u Prištini razgovarao sa delegacijom Srpske liste, a kako je saopšteno, na sastanku je posebno naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije između Beograda i Prištine, u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu, preneo je Tanjug.

Palmer je razgovarao i sa bivšim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i sa liderima Demokratskog sveza Kosova i Demokratske partije Kosova, Ljumirom Abdidžikuom i Enverom Hodžajem.

Očekuje se da će da će Lajčak i Palmer sutra održati konferenciji za novinare.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug je ranije rečeno da je poseta u vezi sa napretkom u dijalogu Beograda i Prištine i organizacijom nove runde razgovora na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Sastanak je planiran za 14. ili 15. jun u Briselu, ali i dalje, kako se navodi, „umnogome zavisi i od stava jednog od učesnika dijaloga“.

Sputnik

Check Also

Mirror: Britanski državni dug porastao na najviši nivo u poslednjih 60 godina!

U majskom periodu državni dug Ujedinjenog Kraljevstva porastao je na nivo koji nije dostigao, skoro …