EU je za godinu dana uspela da izgubi nezavisnost, ekonomsku i vojnu moć!

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je evropska ekonomija u protekloj godini oslabljena činjenicom da je Brisel stalno branio interese administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, a ne same EU.

On je o tome govorio na zatvorenom sastanku sa poslanicima mađarskog parlamenta iz alijanse Fides-Hrišćansko-demokratska narodna partija (PPCD), piše list Mađar Nemzet.

„Prema rečima premijera, Evropa je oslabila u poslednjih godinu dana, jer Bajdenova administracija, bez zadrške unapređuje svoje interese u Briselu na štetu evropskih interesa.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odgovor na rat – cunami sankcija – počeo je da slabi evropsku ekonomiju, a Amerika, bogata jeftinom energijom, nije bila pogođena svim ovim”, navodi se u poruci.

Orban je takođe primetio da je „vojna moć Evrope počela da slabi, jer je rat smanjio zalihe evropskih armija, a njima nije smetalo da ih zamene”.

Time je „za samo godinu dana Evropa izgubila svoju nezavisnost, ekonomsku i vojnu moć“.

Mađarski premijer je, po tradiciji, pre početka sednice parlamenta pred poslanicima izneo protivnike alijanse Fides-PPCD, koje je nazvao „Bajdenovom administracijom, proratnim briselskim birokratama i proratnim političarima”, da su odnosno, one „međunarodne interesne grupe“, koje su „na strani rata“ .

Sama Mađarska, prema Orbanu, „mora da brani svoju nezavisnost, što znači da brani miroljubivu poziciju, od Bajdenove i briselske administracije“, „vodi rat protiv inflacije“ i „jača vojnu moć Mađarske, jer je miru potrebna snaga“.

Tada će Mađarska moći da izađe iz kriznog perioda „nepovređena i ojačana“.

Orban je ranije rekao da Evropa gubi odbijanjem ruskih energenata u korist američkih, pošto je prinuđena da ih preplaćuje 5-10 puta.

Prema njegovim rečima, Evropa treba da postavlja pitanja „američkim prijateljima“, ko u ovoj situaciji pobeđuje.

Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever rekao je ranije da se Evropska unija, već može nazvati gubitnikom u ukrajinskoj krizi, jer deluje suprotno sopstvenim ekonomskim interesima.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je ranije da su SAD korisnica recesije u Evropi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Medvedi doseljenici iz Ukrajine, počeli da napadaju ljude u Slovačkoj!

U Slovačkoj su učestali slučajevi napada na ljude, od strane medveda prevezenih u Evropu iz …