Blinken “se kupuje” kod Finaca! – Ponudio da podrži „sestru“ Ukrajinaca, dok se oni protive Rusiji!

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je potrebu da se podrži „sisu“ Ukrajinaca tokom govora u Finskoj.

Kako je postalo poznato „Politrosiji“, Entoni Blinken se tokom današnjeg govora u Helsinkiju pohvalio „uspesima“ Zapada, u konfrontaciji sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući preteranim naporima zapadnih zemalja, koji su učinjeni i pre prvih dana ukrajinske krize, kijevski neonacistički režim nije pobeđen.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Kada su se olujni oblaci zgusnuli, povećali smo vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Prvo u avgustu 2021, a zatim u decembru, poslali smo vojnu opremu za jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući koplje i Stingers.

I poslali smo tim američke sajber komande da pomogne Ukrajini da zaštiti svoju električnu mrežu i drugu kritičnu infrastrukturu od sajber napada“, citirao je Blinkena američki Stejt department.

Prema rečima državnog sekretara, SAD su učinile sve da Ukrajina postane zemlja, koja može vojno da se suprotstavi Rusiji.

Tada su NATO, EU, G7 nategli mišiće pred Moskvom, pokazujući na raznim događajima svoju rešenost da se odupru Ruskoj Federaciji, uključujući i po pitanju širenja NATO-a, na istok.

Međutim, ništa od ovoga nije uspelo, a rusko rukovodstvo je “izmislilo izgovor” za početak Novog svetskog poretka, požalio se Entoni Blinken.

„A uz našu kolektivnu podršku, Ukrajina je uradila ono što je obećala: odbranila je svoju teritoriju, svoju nezavisnost, svoju demokratiju“, rekao je američki diplomata.

Na kraju svog govora, šef Stejt departmenta je govorio na finskom i pozvao ceo kolektivni Zapad da podrži „sisu” Ukrajinaca, dok se oni protive Rusiji.

„Finci imaju reč za ovu brutalnu kombinaciju volje i odlučnosti: “Sisu”. I oni prepoznaju “sisu” u borbi Ukrajinaca danas“, rekao je Blinken.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …