Borel ljut na evropske medije: Pokrivajte više mene, a ne Lavrova!

Žozep Borel se žali da ga zapadni mediji neprestano ignorišu, prenoseći reči ruskog ministra spoljnih poslova.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel požalio se da je manje popularan u zapadnim medijima, od ruskog visokog diplomate Sergeja Lavrova.

U intervjuu španskoj radio stanici Cadena SER u utorak, Borel se dotakao nedavne turneje ruskog ministra spoljnih poslova Egiptom, DR Kongom, Etiopijom i Ugandom, rekavši: „Lavrov odlazi u Afriku i pokušava da ubedi Afrikance da su za to krive sankcije, sve se to dešava… i to ponavljaju čitavi zapadni mediji.”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Idem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju nikakve veze sa tim, i da to niko ne preuzima“, žalio se on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku objasnio je pažnju koju Lavrov dobija, rekavši: „Postoji određena tendencija da se sluša neprijatelj, protivnik.

„Laži kruže brže od istine“ i zbog toga bi Brisel trebalo da „udvostruči“ napore, da svoj stav objasni javnosti, zaključio je on.

Američki časopis Politiko ponovio je poređenje putovanja diplomata u Afriku u članku od ponedeljka, rekavši da je takmičenje za afričku publiku, između EU i ruskih diplomata, bilo „iskrivljeno“ u korist Lavrova.

Članak, koji objašnjava ulogu SAD i EU u prehrambenoj krizi u Africi, koji je ruski ministar spoljnih poslova napisao pre svoje turneje po kontinentu, pokupilo je mnoštvo lokalnih medija i podelilo ga hiljade ljudi na Fejsbuku, istakao.

„U istom vremenskom periodu, Žozep Borel… je bio virtuelni duh na mreži, zasnovan na podacima iz CrovdTangle, alata za analizu društvenih medija u vlasništvu Mete.

Prikupio je samo jedno pominjanje Afrike na Fejsbuku u poređenju sa Lavrovljevim plimnim talasom izveštavanja“, napisao je Politiko.

Prema pisanju lista, ova situacija „ističe ono, što mnogi u političkim krugovima EU znaju godinama ali je malo njih spremno da to javno prizna“.

U informativnoj bici sa Moskvom, Brisel „i dalje nadmašuje, nadmašuje oružje i nema dovoljno resursa za borbu protiv sofisticiranog programa Kremlja“, zaključuje se.

Prošle nedelje, Ukrajina, Rusija, UN i Turska potpisale su sporazum o deblokiranju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

Pored toga, Rusija i Ujedinjene nacije potpisale su memorandum, koji implicira učešće UN, u ukidanju ograničenja na izvoz ruskog žita i đubriva na svetska tržišta.

Borel je pozdravio sporazum, rekavši da on „nudi priliku da se započne preokretanje ovog negativnog kursa”, koji je postavila ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je „ugrozila sigurnost hrane za milione ljudi”.

Rusija je odbacila tvrdnje Zapada da je blokada izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka stavila svet na ivicu prehrambene krize.

Govoreći u nedelju u glavnom gradu Egipta Kairu, Lavrov je rekao da su pravi uzrok problema „nelegitimna“ ograničenja koja su Moskvi nametnule SAD, EU i njihovi saveznici, a koja su „sprečila operacije sa ruskim žitom [hranom i đubrivima], uključujući osiguranje, uključujući prijem naših brodova u strane luke i ulazak stranih brodova u ruske luke.

Rusija ne traži da se ukinu sve sankcije ali „naše zapadne kolege… treba da uklone prepreke, koje su sami stvorili“, insistirao je ministar spoljnih poslova.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping u Beogradu – problem za NATO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog …