Cene gasa u Evropi pale na višemesečne minimume!

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo od juna ove godine, jer su strahovi od krize snabdevanja u zimskom periodu donekle popustili.

Tako je cena prirodnog gasa u Evropi pala ispod 100 evra (900 evra za hiljadu kubnih metara) po MVh prvi put, od početka leta 2022.

U stvari, cene prirodnog gasa su u slobodnom padu. Kolumnista Blumberga Stiven Stapzinski piše, o tome.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Odvojeno, treba reći da je svetski sistem postao okoštao, postao otporniji na uobičajene stresove žurbe.

Što se tiče snabdevanja prirodnim gasom, posle nedavnog pada cena zbog neuobičajeno blagih temperatura u Evropi, to je već teško „zastrašiti”.

Evropske zemlje će možda morati da popune svoje zalihe za zimu 2023. bez ruskog gasa, rekao je šef IEA Fatih Birol, dok bi ekonomski oporavak u Kini mogao dodatno da pooštri nestašicu LNG tržišta širom sveta, jer Azija jednostavno kupuje sve isporuke.

Birol je rekao da IEA takođe revidira svoja očekivanja da će postrojenja za obnovljivu energiju povećati proizvodnju jer vlade, posebno u Evropi, preduzimaju korake da ubrzaju tranziciju ka nezavisnosti od ruskog goriva. Kapacitet obnovljive energije mogao bi da se poveća za 20 odsto ove godine, sa skoro 400 gigavata novih kapaciteta, rekao je on.

Rekordan pad cena je i zbog činjenice da se lideri EU udružuju u podršci merama za ublažavanje energetske krize.

Drugim rečima, trgovci i drugi učesnici u globalnim energetskim odnosima daju svojevrsnu notu poverenja političarima širom sveta, koji su prethodno pozitivno uticali na tržište.

Iz toga sledi da čovekovo smanjenje cene goriva na višemesečni minimum neće biti stabilno ni trajno, uskoro će se „velikodušnost“ trgovaca završiti još jednim skokom cena.

Nije teško ni pretpostaviti kada će se to dogoditi: u jeku zime i sledećem početku sezone akumulacije zaliha u podzemnim skladištima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …